3ο Πρότυπο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Ευόσμου

2ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στο Noesis

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου στους χώρους του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας – Νόησις, το 2ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών που συνδιοργάνωσαν το 3ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, τα Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου και Νεάπολης και το NOESIS.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες για την εξαιρετική συνεργασία και τις υψηλού επιπέδου συμμετοχές. Χωρίς υπερβολή, οι εργασίες, που οι ομάδες παρουσίασαν, διακρίθηκαν για την υψηλού επιπέδου διαχείριση της επιστημονικής γνώσης, για τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ομαδικότητα.

Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε εργασίες που βασίστηκαν σε εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές, όχι προσκολλημένες αποκλειστικά στις πειραματικές διατάξεις.

Θέματα από την Ιστορία των Φυσικών Επιστημών (ζωή επιστημόνων και εξέλιξη της επιστημονικής μεθοδολογίας και των εννοιών), από την Κοινωνιολογία των Φυσικών Επιστημών (αλληλεπίδραση με την κοινωνία), αλλά και από την Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών (στάσεις και αξίες που καλλιεργούνται από την επιστήμη), εμπλούτισαν την αντιμετώπιση επιστημονικών εννοιών προς την κατεύθυνση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, μιας διδασκαλίας που φιλοδοξεί να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες όλων των μαθητών και μαθητριών. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση ποικιλίας διδακτικών πρακτικών (χρήση εργαλείων Τ.Π.Ε., θεατρικές πρακτικές, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, τεχνικές animation, κατασκευές, πειράματα, κλπ) μας έδειξε τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει η σύγχρονη διδακτική των Φυσικών Επιστημών, τουλάχιστον στο δημοτικό σχολείο.

Απώτερος στόχος μας είναι το Πανηγύρι των Φυσικών Επιστημών να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή των δημοτικών σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέες συνεργασίες για την συνδιοργάνωσή του. Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά είτε να διευρύνουμε είτε να ανανεώσουμε  την ομάδα συνδιοργάνωσης με τη συμμετοχή κι άλλων σχολείων ή και φορέων, καθώς αυτό που μας ενώνει είναι η διάθεση προσφοράς στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το ενδιαφέρον μας για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Ο Δ/ΝΤΗΣ 3ου ΠΠΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ

Share this Post