Αδελφοποίηση του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης με το Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών του Παν/μίου Πατρών

Ενημερώθηκε στις 04.04.2018

ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ «ΑΔΕΛΦΙΑ»: Η επισφράγιση μιας διασχολικής συνεργασίας  μέσα από την αδελφοποίηση του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών του Πανεπιστημίου Πατρών

Την Τρίτη 14 Μαρτίου έγινε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων, του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πειραματικού ΓΕΛ Πατρών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του τελευταίου. Το Σχολείο μας κλήθηκε να παρουσιάσει την ιστορική του πορεία και διαδρομή από το 1840 έως σήμερα, τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και ενδεικτικά όσες πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον προσβλέποντας σε νέες συνεργασίες,  που η αδελφοποίηση μπορεί να προσφέρει.

Η  εκδήλωση της αδελφοποίησης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θεμελίωσε τη μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων στην χάραξη κοινών δράσεων για ην από κοινού παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, ανταλλαγής επισκέψεων, διαδικτυακής επικοινωνίας και ενθάρρυνε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ανταλλαγής και επεξεργασίας εμπειριών μέσα από την ανακάλυψη ομοιοτήτων και διαφορών σε ανθρώπινο και σχολικό επίπεδο.

Η αδελφοποίηση, άλλωστε, ως θεσμός αποτέλεσε και αποτελεί μία οιωνεί συμμετοχική διαδικασία, που προωθεί τις διδακτικές προσεγγίσεις της  διαθεματικότητας και διεπιστημονικότητας και βασίζεται σε καταστάσεις και προβληματισμούς της καθημερινής ζωής, συνδέοντας αναμφίλεκτα το σχολείο με την κοινωνία. Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφτηκε  ανάμεσα στα δύο σχολεία δηλώνει την ειλικρινή βούληση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για μελλοντική συνεργασία, έτσι ώστε οι μαθητές τους να συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση και να αναπτύσσουν ικανότητες που σχετίζονται με  την ανάληψη της ευθύνης για συλλογικές δράσεις.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά από πρόσκληση του  Μυτιληνιού Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ν. Κλούρα, ο οποίος στο Εργαστήριο Χημείας του Πανεπιστημίου μαζί με την ομάδα του έκανε επίδειξη πειραμάτων, που εντυπωσίασαν τους μαθητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη παραμονή της αντιπροσωπείας του Σχολείου στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Η ξενάγηση έγινε από εκπαιδευτικό του Λυκείου της Αρχαίας Ολυμπίας, που ευχαριστούμε θερμά.

Παράλληλα, απόδειξη του κλίματος θερμής φιλοξενίας στην πόλη των Πατρών υπήρξε η δεξίωση της αντιπροσωπείας του σχολείου μας από τον Σύλλογο Λεσβίων της Αχαΐας το βράδυ της πρώτης μέρας, στις 13/03/2017 σε μια θερμή εκδήλωση με μουσική και χορό, όπου έγινε και η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

Αυτό το ταξίδι, δεν αποτέλεσε μόνο ταξίδι αναψυχής αλλά κι ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο από το απώτερο παρελθόν της ιστορικής πορείας των δύο Σχολείων και των γενέθλιων τόπων τους μέχρι σήμερα.

Ένα είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους σχολικές εκδρομές καθιστούν όλους εμάς συμπρωταγωνιστές της συμπόρευσης αυτής, στη ροή του χρόνου.

 

Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης

 

 

 

Share this Post